Bamboescheuten [zhusun 竹笋]

bamboescheutenHoe heet het?
Bamboescheuten, bamboo shoots, verse bamboe, fresh bamboo, zhusun 竹笋

Wat is het?
De beginnende puntjes van bamboe worden, als ze net boven de grond komen, uitgestoken en in gerechten verwerkt. Het zijn lichtgele stengels van ongeveer 20 cm lang met een hele eigen, frisse smaak. Ze zijn zowel uit blik (reepjes of stukjes) te vinden of tegenwoordig in plastic verpakt in een oplossing met water of chilisaus in het versvak van de toko.

Hoe te gebruiken?
De bamboe in stukjes of reepjes snijden (of heel houden) en roerbakken als onderdeel van een grotere groente- of vleesschotel, of meegekookt in soepen. De bamboescheuten uit het versvak zijn in een gezuurd (?) water verpakt en moeten voor het gebruik flink worden afgespoeld en minstens 10 minuten koken, anders blijven ze zuur.

Wat is er te koop?


bamboo shootsmerk: Tai Wei 泰之味
verpakking: groen/doorschijnende verpakking in het versschap
etiket: alleen Chinees 泰之味鲜竹笋
prijs: €0,99<


bamboo shootsmerk: 巧口 Qiaokou
verpakking: plastic verpakking in het versschap
etiket: alleen Chinees 巧口鲜竹笋
prijs: €0,95


脆香笋merk: Mong Lee Shang 万里香[Taiwan]
verpakking: plastic verpakking in het versschap
ingredienten: bamboescheuten, chiliolie, suiker, water, zout, citroenzuur
etiket: Preserved Chili Bamboo Shoot [etiket close-up; hier de bamboescheuten uit de verpakking]
prijs: €1,95 (454 gram)


bamboo shootsmerk: Lotus brand 寿莲陵[Thailand]
verpakking: plastic verpakking in het versschap, met plaatje van mevrouw in roze schort, en bamboescheut met armen
ingredienten: bamboescheuten, water, zout, azijn
etiket: LOTUS bamboeplakjes [etiket close-up]
prijs: €1,50? (250 gram)
bespreking: ook na 15 min. koken blijft de bamboe zuur en onaangenaam smaken. Prullebak.


bamboo shoots merk: Ma Ling?
verpakking: blikje met blauw etiket
etiket: Bamboo Shoots
prijs: ongeveer €0,60?


Welke kopen?
De ‘verse’ bamboe is nogal teleurstellend, die smaakt toch zuur. Misschien moet die veel beter worden afgespoeld? De scheuten van TaiWei zijn erg dun, die van Qiaokou zijn groter. De bamboescheuten van Mong Lee Shang zitten in een chili-olie, maar zijn niet echt heet. Als je ze afspoelt zijn ze nog het best van smaak.

Bamboescheuten uit blik zijn meestal best OK, ze hebben alleen soms een beetje een bliksmaak, maar die is na afspoelen wel redelijk. In blik zijn er zowel bamboe in plakjes, hele stukken bamboe, als bamboe in kleine reepjes (julienne) te koop. De grote stukken bamboe zijn het lekkerst, die hebben het minste bijsmaak na te zijn fijgesneden. Vries de overgebleven bamboescheuten in voor later gebruik.

Meer weten?

  • Foto: echte verse bamboescheuten in een restaurant in Beijing. Wie weet, gaat dit nog eens hier komen?
  • Foto: bamboescheuten zijn met gember, knoflook, lenteui, boomoortjes en wortel onderdeel van het bekende gerecht Yuxiang pork
  • Let op: op de blikjes (van Ma Ling) kun je uit de tekst niet opmaken of er nu reepjes, schijfjes of grote stukken in zitten, maar aan het plaatje kun je het wel zien.

2 thoughts on “Bamboescheuten [zhusun 竹笋]

  1. Pingback: Bamboe eten (+ recept!) « Judith in China

  2. Ik heb een tijdlang diepgevroren bamboescheuten kunnen kopen, heerlijk! Helaas verkochten ze niet genoeg en zijn ze uit het assortiment van mijn Amsterdamse toko gehaald. Iemand die weet waar ik ze nog kan vinden?

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.