Jicama [shage 沙葛]

jicama!Hoe heet het?
Jicama, bangkwang, bangkwan, benkoang, bengkoang, bankwang, bang kuan, bangkuang, yam bean, singkama, shage 沙葛, liangshu 凉薯、tugua 土瓜、di luobo 地萝卜, doushu 豆薯

Wat is het?
Jicama is een knolachtige groente met lichtbruine schil die aan een uit de kluiten gewassen rare aardappel doet denken. Het is echter geen familie van de aardappel maar de knol van een klimplant – een groente met knapperig wit vruchtvlees die rauw gegeten kan worden. De smaak doet sterk denken aan waterkastanje, heel sappig met veel crunch. Jicama komt van oorsprong uit Zuid-Amerika, en is via de Philippijnen en Maleisië verder in Azie verspreid. In Suriname staat jicama bekend onder de naam bankwang, en het is ook onder deze naam dat hij bij de toko ligt.

Hoe te gebruiken?
Schil de jicama en snijd hem in stukjes of reepjes. Eet rauw in salades, of gebruik het in roerbakschotels of soepen. Goed te gebruiken wanneer je waterkastanjes nodig hebt, blijft lang knapperig – en ook een stuk makkelijker te schillen dan de kleine waterkastanjes! Wordt ook gebruikt vanwege zijn zetmeel als verdikkingsmiddel.

Wat is er te koop?


Vegetablesmerk: nvt [?]
verpakking: vers in het schap van de toko
etiket: BANGKWANG 沙葛
ingredienten: jicama
prijs: ongeveer 2,95 (kilo)


meer weten?

  • Jicama wordt ook wel gebruikt in roedjak (rujak), de Maleisische of Indonesische zoet-pittige fruitsalade. Kijk hier voor een voorbeeld

3 thoughts on “Jicama [shage 沙葛]

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.