Rijstkorst [guoba 锅巴]

rijstkorst guoba Hoe heet het?
Rijstkorst, rice crust, instant sizzling rice guoba 锅巴

Wat is het?
De korst die in de pan ontstaat als rijst aan de bodem vastkoekt. Deze rijstkorst is niet zwart of bruin, maar neutraal van kleur en droog en zoetig van smaak. De korst wordt losgemaakt, gefrituurd, en in stukken gebruikt in een apart slag gerechten, waarbij de warme stukken rijstkorst aan tafel worden overgoten met een rijkgevulde, met maizena gebonden saus. Omdat de rijstkorst droog en warm is, maken de stukjes een soort piepend geluid als ze met saus in aanraking komen.

Hoe te gebruiken?
De stukjes rijstkorst enkele minuten hete olie frituren tot ze lichtbruin zijn en iets opzwellen, dan op (voorverwarmde) schaal leggen. Dan de saus klaarmaken, gasten aan tafel laten plaatsnemen, saus uitgieten over de rijstkorst, en genieten van het ultieme piepmoment. De stukjes rijstkorst kunnen ook zonder saus worden gegeten als snack.

Wat is er te koop?
Ik heb pas één merk rijstkorst gezien, en dat was al bijzonder want meestal maakt men rijstkorst zelf. Het is dus mooi dat je niet meer hoeft te knoeien met halfaangebrande rijstkorsten!


Guoba 锅巴 Rice crustmerk: Hahn Shyuan Food, 汉正轩 Taiwan
verpakking: klein vierkant pakje (283.5 g)
etiket: Instant Sizzling Rice 干脆锅巴 [close-up]
ingrediënten: kleefrijst, zout, water
prijs: €1.75


Meer weten?

  • Vanwege timingsproblemen is dit misschien geen gerecht voor beginners, maar het is natuurlijk geweldig als de rijst piept en de gasten de heerlijke saus met knapperige rijst eten. Let op, de stukjes rijstkorst branden snel aan tijdens het frituren in olie.
  • Foto van rijstkorst met ‘lichi’-smaak

2 thoughts on “Rijstkorst [guoba 锅巴]

  1. Beste Toko Wijzer,

    Waar is dit heerlijke product verkrijgbaar (Instant Sizzling Rice) ?

    Bij voorbaat dank en vriendelijke groet,
    Crixus.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.