Vegetarische eend[su ya 素鸭]

vegetarische eendHoe heet het?
Vegetarische eend, vegetarische kip, mock chicken, mock duck, vegetarian chicken, vegetarian duck, nepeend, nepkip, vegetarisch vlees, chai ya, chai chi, zhai ya, zhai ji, suya, suji 素鸭,素鸡,斋鸭,斋鸡

Wat is het?
Sterk op eend of kip gelijkende vleesvervanger, afkomstig uit de Chinese Boeddhistische vegetarische traditie. Om gelovige boeddhisten het luxe gevoel van vlees eten te geven, worden gluten (seitan) of laagjes tofu omhuld met een ‘velletje’ van soja (Japans: yuba), en wordt het stukje ‘vlees’ net zolang gemarineerd (sojasaus en kruiden) en gebakken totdat het werkelijk niet van echt te onderscheiden is. Ook de naamgeving wekt vaak verwarring, maar het is echt 100% vegetarisch en 100% vega.

Hoe te gebruiken?
Uit de verpakking halen plakjes of stukjes snijden De structuur van de vegetarische eend is vezelachtig, als vleesvezels, met een aangename beet. Je proeft natuurlijk wel dat het geen vlees is, maar in een roerbakschotel of vulling voor loempia‘s, rijstvelletjes Peking-pannenkoekjes met saus is het erg lekker. De vegetarische eend of kip kan je ook nog even bakken voor een extra krokant laagje, met wat sojasaus en suiker erbij. Sommige merken zijn natuurlijk lekkerder en ‘echter’ dan andere.

Wat is er te koop?


Bazhen 'mock' chickenmerk: 八珍 Bazhen [China]
verpakking: rode zak met opdruk van levensechte gebraden kip
etiket: 八趁烤鸡 Vegetarische (geroosterd kip 8 smaken)
ingrediënten: sojabonen, suiker, zout, glutamaat, smaakversterker close up etiket
prijs: ongeveer €2,00 (80 gram)


Vegetarian duckmerk: ZhangXiaoBao 张小宝 / SDX Shanghai Douzhipin Xingye 上海 [China]
verpakking: oranje zakje met karakters, diepvries
etiket: 南京素鸭 Nanjing vegetarian duck
ingrediënten: water, sojabonen, suiker, sojasaus, zout, MSG (ve-tsin), venkel, kruiden, sojaolie
prijs: € 2,45 (227 gram)


Meer weten?

  • De hoofdfoto van dit stukje is de ‘Nanjing vegetarian duck’, het tweede pakje op de foto
  • Kijk bij ‘Wandering Chopsticks’ naar een foto van een werkelijk héél echt kippevelletje van nepeend uit blik
  • Bijpassende post van Wandering Chopsticks over Vietnamese vegetarische eendesoep
  • Iemand een lievelingsmerk dat hier nog niet besproken is? Vertel het ons in het commentaar!

5 thoughts on “Vegetarische eend[su ya 素鸭]

  1. In China (Shanghai) heb ik vegetarische eend gegeten, het smaakte zodanig naar vlees dat we twijfelden of het wel vegetarisch was, te meer omdat het personeel in het restaurant geen engels sprak.
    Het leek een beetje op gemarineerde koolbladeren en werd koud opgediend.
    Maar nu ik de foto’s op deze site heb gezien ben ik gelukkig overtuigd dat we geen echte eend hebben gegeten!!!!

    • Dat kunnen ze inderdaad zo goed, dat je je zorgen begint te maken! In sommige Boeddhistische restaurants krijg je ‘vis’ of ‘vlees’ zelfs met een korstje eromheen, dat precies lijkt op het velletje!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.