Waterkastanjes [biqi 荸荠]

Waterkastanjes Hoe heet het?
Waterkastanje, water chestnut, biqi 荸荠, mati 馬蹄, ‘paardenhoef’.

Wat is het?
Een waterkastanje is de wortelknol van een waterplant, die van de buitenkant erg aan een kastanje doet denken en daar ook zijn naam aan ontleent. Hij heeft een donkerbruine schil en wit vruchtvlees, dat heel erg sappig en crunchy is, ook na het koken. Het is vanwege deze knapperigheid dat de waterkastanje in allerlei gerechten wordt gebruikt om een frisse en lichte toets, maar vooral een verassende bite te geven.

Hoe te gebruiken?
In stukjes snijden of fijnhakken, gebruiken in roerbakschotels of in vullingen voor dumplings. Combineert goed met bijvoorbeeld bamboescheuten.

Wat is er te koop?


Water chestnutsmerk: nvt
verpakking: gevacumeerde zak in het versvak
etiket: geen
ingrediënten: waterkastanjes
prijs: €2 ?


Water chestnutsmerk: Golden Diamond 金钻石 [China]
verpakking: blik met blauw wikkel
etiket: canned water chestnuts whole 清水马蹄
ingrediënten: waterkastanjes
prijs: ± € 1.60 (567 gram)


water chesnutsmerk: Mount Elephant Maling [China]
verpakking: blikje met wit en groen
etiket: water chestnuts 清水马蹄 (close-up etiket)
ingrediënten: waterkastanjes, water
prijs: €? (227 gram)


Welke kopen?
Hoewel waterkastanje in blik al jarenlang een vaste gast is in de schappen van de toko, wordt de smaak van waterkastanje toch door het blik aangetast. Het kan muffer smaken. Het is lekkerder om, als je dat kunt vinden, ingevroren waterkastanje of verse waterkastanje te kopen. In het laatste geval dan nog wel ontdoen van het dunne schilletje voor gebruik – een pietepeuterig werkje.

Meer weten?

  • Recept voor dimsum: waterkastanjepudding van Pay-Uun Hiu (Volkskeuken)
  • In China zit een waterkastanjeverkoper vaak op straat en de waterkastanjes worden met zo’n groot hakmes ter plekke voor je geschild. Heerlijke service!
  • Waterkastanje kan ook vervangen worden door een andere knapperige knol: de jicama

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.