Mungbonenmeel [lüdou fen 绿豆粉]

mungbonenmeelHoe heet het?
Mungbonenmeel, mung bean flour, hoenkwee meel, hun kwe meel, hunkwe flour, katjang idjoemeel, katjang idjo meel, kacang hijau flour, katjang idju flour, green gram flour, moong dal flour, lüdou fen 绿豆粉

Wat is het?
Meel van mungbonen, de kleine groene boontjes die in Nederland beter bekend zijn als de nog niet ontkiemde versie van taugé. Mungbonenmeel is het hoofdingredient voor glasnoedels, voor dikke ‘stijfselnoedels’ (凉粉 liangfen) uit Sichuan, en vormt de basis voor de glibbertjes in het drankje cendol (tjendol). Wordt ook gebruikt voor ander Indonesisch ‘gebak’.
Mungbonenmeel is in de Indiase keuken bekend als moong dal flour of green gram flour, daar wordt het eerder gebruikt in curries of als onderdeel van pasteitjes.

Hoe te gebruiken?
Het meel mengen met water (of ook suiker en andere smaakmakers voorgeschreven volgens het recept) en aan de kook brengen, dan kookt het in tot een dikke stijfselpap. Stort de pap in een schaal of bord, binnen 30 minuten is het opgesteven en kunnen en laagjes, reepjes, plakjes of noedels van gesneden worden. Als je tjendolglibbertjes wilt maken, moet de nog warme pap door een zeef gewreven worden, zie verder bij glibbertjes.

Wat is er te koop?


Mung bean flourmerk: Cap Boenga [Indonesie]
verpakking: klein rolletje verpakt in papier, zwarte letters
etiket: Tepung Hun Kwe
ingredienten: mungbonen en vanillepoeder (grr!!)
prijs: 2,45 (120 gram)


Meer weten?

How to make liangfen How to make liangfen How to make liangfen How to make liangfen How to make liangfen How to make liangfen
  • Maak zelf liangfen, de dikke gesneden noedels van dit mungbonenmeel uit Sichuan: Meng een deel meel met 6 delen water en breng aan de kook. Roer met een garde. In het begin is het nog dun, maar opeens zal het mengsel gaan binden tot een dikke pap. Blijf goed roeren, wacht tot het mengsel gaat bubbelen, en stort de pap dan in een bak om op te stijven. Dit duurt ongeveer 20 tot 30 minuten.
    Snijd als het volledig is afgekoeld met een mes in lange slierten. De liangfen in Sichuan zijn meestal vrij dik en vierkant, zo’n 8 mm. dik, maar je kan ook andere noedels snijden. Je kunt ook de massa in een pureeknijper storten en die boven koud water uitknijpen, dan ontstaan er dunnere noedels. Maak per portie een sausje van een half teentje knoflook, 1 eetlepel Chinese azijn, 1/2 eetlepel sesamolie, 1/2 eetlepel sojasaus, 1 eetlepel of meer chiliolie (lees hier hoe je dat moet maken, onderaan de bladzijde) en eventueel wat sichuanpeperolie. Bestrooi met fijngehakte lenteuiringetjes en grofgehakte pinda’s. Enjoy!
  • Mungbonen worden ook wel ‘green peas’ genoemd, naar hun Chinese naam, maar dat is niet hetzelfde als de ‘green peas’ (spliterwten) die wij gebruiken voor erwtensoep.

4 thoughts on “Mungbonenmeel [lüdou fen 绿豆粉]

  1. ik had cendol gemaakt met topiaca meel. En het was evengoed goed. (was voor het eerst dat ik het maakte). Maar….wat is het verschil tussen topiaca meel en hungkwee meel? De meningen erover zijn verdeeld ook over het maken van kue lapis ermee. Dus twijfel wat ik het beste kan gebruiken. Maar vraag me nu wel af wat het verschil is.

  2. hoi Ingrid, het lijkt erg op elkaar, maar het basisingredient waarmee het wordt gemaakt is verschillend. Mungbonenmeel wordt zoals de naam zegt, gemaakt van mungbonen (van de tauge dus) en tapioca van de tapioca- (maniok)wortel. Het levert in beide gevallen een dikke stijfsel-achtige pap op, waar je het verschil alleen goed kunt proeven als je het naast elkaar zou uitproberen denk ik!

    • Hoi Tran, Dit is mijn recept. (tip neem de kokosmelk van Kara, die is het allerlekkerst) op YouTube zijn filmpjes van het cendol maken)
      Ingrediënten

      -pakje hunkwee(hoenkwee) meel
      – ongeveer 6 kopjes water (voor heel pakje niet minder)
      – pandan-pasta (encensse)
      -kokosmelk (1,5 a 2 blikken eventueel aangelengd met beetje water)
      -minimaal 250 gr palmsuiker/gula djawa
      -bak koud water

      – Meel met de 6 kopjes water mengen
      – Groen kleuren met de pandan
      – Al roerend aan de kook brengen en koken tot het een dike pap is (even minimaal 2 minuten langer door roeren op het vuur, moet behoorlijk dik zijn)
      – Je hoort dan bloep-bloep steeds goed blijven roeren (geen klontjes!)
      – De pasta door de special cendol-zeef halen die je boven de bak/pan koud water houdt
      – De pasta stolt dan meteen in kleine druppelsliertjes
      – (water moet niet warm worden dus)
      – De palmsuiker/gula djawa met klein beetje water vermengen in een pannentje op het zacht vuur tot het helemaal opgelost is.
      – Dit goed af laten koelen
      – Kokosmelk eventueel wat aanlengen met koud water

      Serveren:

      – Doe wat hunkwee-druppels in een glas
      – Wat gula-djawa-siroop erbij (is op smaak)
      – Kokosmelk ebij.
      – Eventueel Nangka (in kleine stukjes (bij de toko verkrijgbaar in blik)
      – Eventueel wat gecrusht ijs erbij (moet lekker koud zijn)

      (ik bewaar gulu djawa in een afgesloten potje kan wel ruim 4 a 6 maanden bewaard blijven, daarna even zeven of opwarmen en aflaten koelen zodat de eventuele klontjes weer zijn opgelost)

      Tjendol kan je NIET invriezen, dat wordt taai

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.